Het team van stichting Kahondo

Harm Renkema

Harm Renkema

In 2014 bezocht ik voor het eerst “de Parel” van Afrika, Oeganda. Het verraste mij dat dit prachtige land, met zijn groene heuvels, rode aarde en vriendelijk lachende mensen tegelijkertijd extreme armoede kent. In 2016 waren Riemke en ik voor het eerst samen in het westen van Oeganda in de regio waar ook Kahondo ligt. Hier ontmoeten wij Joram en een jaar later ook zijn familie en dorpsgenoten. Sinds die tijd voelen wij ons sterk verbonden met de inwoners van deze vallei. Ons hart gaat met name uit naar de kinderen die door allerlei omstandigheden in extreme armoede leven. Wij hebben gezien dat een kleine ondersteuning al een groot verschil kan maken. Bijvoorbeeld dat een kind naar school kan gaan als het schoolmaterialen heeft gekregen.

 

 

In mijn dagelijks leven ben ik docent op een hbo opleiding en weet hoe belangrijk onderwijs en vorming is voor mensen. Ik help graag mee in ontwikkeling van mensen, ik vind het mooi om te zien hoe de kansen en mogelijkheden groter worden als je de gelegenheid hebt om je talenten en kwaliteiten te ontwikkelen. Dit gun ik de kinderen van Kahondo ook! In mijn vrije tijd ben ik actief als spreker (o.a. bij de 4e Musketier), houd ik van outdoor activiteiten, hardlopen en lezen.

Riemke Renkema

Riemke Renkema

In 2017 kwamen Harm en ik voor het eerst in Kahondo en hoorden verhalen die intens zijn. 

De vraag hoe het mogelijk is dat er in de wereld zo’n groot verschil kan zijn in wat mensen te besteden hebben, blijft me bezig houden. Het raakt mij dat deze mensen zó graag anders willen, maar dat het niet lukt vanwege het geld. Hoe simpel is het om een klein gedeelte van onze overvloed te schenken aan iemand die dat totaal niet heeft?

Het is mijn gebed en mijn verlangen om een schakel te zijn tussen de ‘rijkdom’ (krachtige karakter) van de kinderen in armoede en de ‘rijkdom’ (luxe leven) van de mensen in Nederland.

 

Ik werk als gastouder en mijn hart ligt bij kinderen: ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een plek waar kinderen zich vertrouwd en veilig voelen en kunnen ontwikkelen. Verder houd ik van een wandeling met geliefden, aquarellen maken, hardlopen, tuinieren, handwerken en gezelschap met familie en vrienden.

Marloes Broersma

Marloes Broersma

De afgelopen jaren heb ik veel via Harm en Riemke gehoord over de extreme armoede in Oeganda. Dit staat lijnrecht tegenover mijn eigen leven hier in Nederland. Het raakt mij telkens weer opnieuw als ik denk aan de kinderen die graag naar school willen maar vanwege gebrek aan schoolmateriaal niet kunnen. Als moeder van twee kinderen zie ik de impact van onderwijs elke dag opnieuw. Hoe mooi is het om samen iets van onze rijkdom te geven aan hen die het zo hard nodig hebben.

 

Naast mijn werk als doktersassistent houd ik van lezen en wandelen. Daarnaast probeer ik mijn leven steeds duurzamer in te richten. 

Leo Broersma

Leo Broersma

Elke keer wanneer ik onrecht zie raakt mij dit. Helaas is onze wereld een hoop onrecht aanwezig. Het onrecht wat in Oeganda plaats vindt, heeft door de verhalen van Harm en Riemke, voor mij een gezicht gekregen. Graag wil ik mij inzetten om deze stichting te helpen om dit onrecht stukje bij beetje kleiner te maken. 

 

In het dagelijkse leven ben ik werkzaam in het praktijkonderwijs. In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur aanwezig om te wandelen. Daarnaast mag ik graag praktisch bezig met mijn handen.

Nynke Stallinga

Nynke Stallinga

We staan er meestal niet bij stil, maar we hebben geluk! Geboren  in een van de rijkste landen ter wereld, hoeven we ons geen zorgen te maken over onze basisbehoeften. We hebben een huis en we hebben te eten. Als er problemen zijn met onze gezondheid of ons werk dan kunnen we een beroep doen op medische- en sociale voorzieningen. Hierdoor kunnen we ons richten op onze ontwikkeling en die van onze kinderen. Dat lijkt zo gewoon. Maar is toch echt bijzonder. Hoe mooi zou het zijn als iedereen dat geluk zou hebben.

 

Soms krijg je de gelegenheid om iets van die droom te kunnen verwezenlijken. Harm en Riemke kregen dat toen ze in Oeganda een stukje op liepen met een jonge man uit Kahondo. Hij bracht hen in contact met zijn dorp en zijn dromen. Zij konden er door te delen iets van helpen verwerkelijken. Toen ik door hen gevraagd werd mee te doen, heb ik dit gezien als een kans om mijn mogelijkheden in te zetten op deze specifieke plek.

 

Zomaar ergens op de wereld gaan levens veranderen omdat we ons aan elkaar verbinden en delen met elkaar. Door mijn ervaringen in de hulpverlening en als kerkelijk(jeugd)werker weet ik hoe het oplopen met mensen tot hoop en verandering kan leiden. Als pleeggezin hebben we verschil kunnen maken, gewoon aan de keukentafel.

Ik houd van ‘back to basics’, achter me laten wat ik niet echt nodig heb en de natuur in om te genieten, verder weg of dichtbij. Ik ben geïnteresseerd in de verhalen van mensen die vanuit de geschiedenis en ook vandaag, samen de wereld vorm gegeven hebben.

 

In Kahondo schrijven de mensen geschiedenis. Ze hebben een stichting opgericht voor de toekomst van hun dorp. Verbondenheid met mensen in Nederland heeft hen hiervoor moed en hoop gegeven. Kahondo heeft zijn grenzen verlegd en is binnen mijn gezichtsveld gekomen. Ik kan vanuit mijn huis zomaar iets betekenen voor hen. Daar zeg ik graag ja op.